Kupiłam wczoraj kalafior i zastanawiałam się "jak go ugryźć" ;-) Przypomniał mi się odcinek "Ugotowanych" , w którym jeden z uczestników zrobił krem z kalafiora,pozostali uczestnicy zachwycali się zupą,więc postanowiłam sama spróbować. Rzeczywiście bardzo fajna zupka,nie jest mdła przede wszystkim. Można sobie zrobić do niej grzanki czosnkowe :)
Składniki:
kalafior
cebula
2-3 średnie ziemniaki
2 pietruszki
łyżka masła
1,5 L -2 L bulionu
Ziemniaki i pietruszki umyć i obrać,razem z kalafiorem gotować w bulionie do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła i dodać do bulionu.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie zmiksować wszystko blenderem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz