niedziela, 7 września 2014

Baardzo czekoladowe ciasto z .... cukinią

Co zrobić z cukinią? Powiem Wam, że zdziwiłam się przeglądając przepisy, jak wiele można ugotować. No tak, w końcu cukinia nie ma swojego konkretnego smaku, więc jest często zagęszczaczem potraw. Tak jak na przykładzie ciasta, dzięki cukinii jest ciężkie, wilgotne, ale meega czekoladowe :) Myślę, że warto spróbować :) My jedliśmy ze śmietaną i borówkami :)


Składniki:
100 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
200 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g ciemnego kakao
300 g mąki pszennej
2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 
100 g czekolady gorzkiej o dużej zawartości kakao

Olej, masło, śmietanę, jajka utrzeć na gładką masę. Dodać cukier, zmiksować. Dodać przesiane: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Na końcu wrzucić cukinię i czekoladę posiekaną na drobne kawałki. Wymieszać wszystko dokładnie. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę keksową (lub tortownicę) i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. ( Moje ciasto piekło się około 2 godzin.) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz