Opróżniliśmy go z A. bardzo szybko, więc kilka dni później kupiliśmy 10 kg pomidorów, z których tym razem wyszło mi 8 słoiczków :) Nie ma to jak zrobić samemu, polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali! Świetnie pasują jako dodatek w gulaszu!
Na dniach dodam kilka przepisów właśnie z suszonymi pomidorkami :)
Składniki:
10 kg pomidorów
olej rzepakowy
oregano,majeranek,bazylia,(rozmaryn)
czosnek(ja dałam po 3-4 ząbki na słoiczek)
Pomidory myjemy, rozcinamy na 4 części i pozbywamy się gniazd nasiennych-wygodnie to zrobić łyżeczką.
Następnie wydrążone pomidory układamy na blaszkach i wkładamy do piekarnika, temp. 100 st. C z termoobiegiem i uchylonym piekarnikiem. Zajmie to ok 3-4h lub więcej,zależnie od pomidorów.
Kiedy pomidory się wysuszą trzeba ja odstawić do ostygnięcia, w tym czasie można przygotować słoiczki,wrzucamy czosnek,pomidory,przyprawy i zalewamy gorącym olejem. Zakręcamy i układamy do góry dnem. Zostawić tak do wystygnięcia i gotowe :)
Składniki:
10 kg pomidorów
olej rzepakowy
oregano,majeranek,bazylia,(rozmaryn)
czosnek(ja dałam po 3-4 ząbki na słoiczek)
Pomidory myjemy, rozcinamy na 4 części i pozbywamy się gniazd nasiennych-wygodnie to zrobić łyżeczką.
Następnie wydrążone pomidory układamy na blaszkach i wkładamy do piekarnika, temp. 100 st. C z termoobiegiem i uchylonym piekarnikiem. Zajmie to ok 3-4h lub więcej,zależnie od pomidorów.
Kiedy pomidory się wysuszą trzeba ja odstawić do ostygnięcia, w tym czasie można przygotować słoiczki,wrzucamy czosnek,pomidory,przyprawy i zalewamy gorącym olejem. Zakręcamy i układamy do góry dnem. Zostawić tak do wystygnięcia i gotowe :)
Za pierwszym razem otworzyliśmy słoiczek po 2 dniach,ale na pewno jeżeli powstrzymacie się kilka dni, pomidorki mocniej "przejdą" przyprawami i czosnkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz